Skip to Content
  • Verhaal 11-10-2021

Inwoners brengen met Spoorpark Central Park naar Tilburg

3 minuten leestijd

Enkele jaren geleden kocht de gemeente Tilburg het voormalige Van Gend en Loos-terrein van 7,5 hectare groot. Het maakte deel uit van de Spoorzone die toen al volop in ontwikkeling was. Sophie Peters, parkmanager van het Spoorpark vertelt: “Er waren nog geen concrete plannen voor dit terrein, maar betrokkenheid van burgers bij de ontwikkeling ervan was een vereiste.” 

Regie en vertrouwen aan burgers
Zoals het echte ondernemende Brabanders betaamt, kwamen buurtbewoners al snel met initiatieven. Sophie vertelt: “Dat kon de wethouder wel waarderen waarop hij besloot om niet alleen buurtbewoners een stem te geven, maar iedere Tilburger erbij te betrekken. De gemeente richtte voor het behandelen van alle inzendingen een onafhankelijk regieteam op, waar ik als parkmanager ook onderdeel van ben. Een mooi statement, want de gemeente deed hiermee een flinke stap terug en liet hiermee zien over een flinke dosis lef te beschikken. Het gaf de regie en het vertrouwen aan de Tilburgers om iets moois voor hun stad te doen.” 

Bijzondere ontmoetingen
Dat vertrouwen bleek volledig op z’n plaats. “Er kwamen ruim 80 ideeën binnen”, vertelt Sophie. “Ze waren heel divers. Van jonge mensen die iets heel nieuws wilden tot oudere stadsbewoners die niets meer vroegen dan een extra boompje. Met een korte pitch kregen ze allemaal de gelegenheid om hun idee persoonlijk toe te lichten. Het waren stuk voor stuk bijzondere ontmoetingen die duidelijk maakten dat heel veel burgers een bijzonder stadspark voor ogen hadden en Brabant een stukje mooier wilde maken.” 

Park met allure
En bijzonder werd het zeker. Zo heeft Spoorpark Tilburg een groene vallei, een bloemweide en een speelveld dat wordt afgewisseld met waterpartijen. Je kunt er sporten, wandelen, picknicken en kamperen. Er is een eettentje voor wie drukte om zich heen wil en ruimte voor degene die rust zoekt. Wandelpaden verbinden alle eyecatchers met elkaar. Het is een park met allure geworden. Een plek waar vroeger treinen rangeerden, is nu een groen park voor jong en oud waar het hele jaar door iets te doen is. 

Positief effect
“Het is een unieke plek”, bevestigt Sophie. Niet alleen vanwege het grote burgerinitiatief, maar ook door de faciliteiten en de ligging. Het park ligt tegen het centrum van de stad aan en is daardoor erg toegankelijk. Het heeft bovendien een heel positief effect op de buurt. ‘’Het is fijn om zo’n groot groen park als achtertuin te hebben, en dat heeft ook weer invloed op de waarde van je huis.” 

Trots
Spoorpark Tilburg is niet alleen bedacht door Tilburgers, het wordt ook door Tilburgers beheerd en onderhouden. “Zo’n 40 vrijwilligers zorgen er elke dag voor dat het park schoon blijft; ze voelen zich er verantwoordelijk voor dat deze unieke plek mooi, schoon en toegankelijk blijft. Hier zijn we erg trots op. Als dit lukt, moet je eens bedenken wat er nog meer mogelijk is als burgers zich verenigen!”, zegt Sophie enthousiast. 

Inspiratiebron
Tilburg is er trots op dat er samen met de inwoners zoiets moois is neergezet. Een mooi voorbeeld voor andere gemeenten om burgers te betrekken bij plekken in de stad waar nog geen bestemming voor is. “Het is echt mooi om te zien dat het park een weerspiegeling is van de stad. Het is een samensmelting van een gezin dat voetbalt, studenten die kaarten en een Hindoestaans gezin dat gerechten bereidt en een heerlijke geur verspreidt. Iedereen mag doen waar hij of zij zin in heeft.” En dat is precies wat Brabant zo typeert: iedereen is welkom en krijgt de ruimte voor mooie verhalen en goede ideeën. Want zo kom je tot mooie initiatieven, dat heeft Tilburg wel bewezen. 

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?