Skip to Content
Met Glow pioneert Eindhoven op het grensgebied van kunst, design en techniek
  • Verhaal 05-11-2019

De Bende voor lichtfestival GLOW

4 minuten leestijd

GLOW in Eindhoven is één van de best bezochte lichtkunstfestivals ter wereld. Aan De Bende de taak vernieuwende bewegwijzering te ontwikkelen voor GLOW.

Innovatieve bewegwijzering voor lichtkunstfestival GLOW

In 2017 brengt het lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven meer dan 740.000 mensen op de been. Hoe wijs je die op een GLOW-waardige manier de weg? Want op één van de best bezochte lichtkunstfestivals ter wereld kun je niet aankomen met een eenvoudig informatiebordje. Een mooie uitdaging voor de ontwerpers/makers van De Bende en Interactive Matter.

De bewegwijzering moet leesbaar zijn in het donker, boven de mensenmassa’s uitsteken, tegen wind en regen kunnen, hufterproof zijn én bij GLOW passen. Dat betekent: creatief, mooi, vernieuwend en opvallend zijn, zónder de geëxposeerde kunstwerken te ‘overschreeuwen’. Er moet tekst in kunnen, zodat de mensen weten waar ze naar kijken en wie het heeft gemaakt, en oh ja, het mag niet te duur worden. Want als het pilotproduct werkt, wordt het in de toekomst op grotere schaal gebruikt.

Ga er maar aan staan.

In co-creatie ‘vette shit maken’

Hugo Nagtzaam, industrieel productontwerper bij De Bende, houdt wel van een uitdaging. De Bende ‘ontwerpt belevingen’. “Mensen zijn steeds minder geïnteresseerd in spullen, en steeds meer in authentieke ervaringen, het creëren van mooie herinneringen”, legt Nagtzaam uit. “Ze willen verbaasd worden, zich verwonderen, en wij worden er blij van als we dat kunnen bewerkstelligen. De opdracht voor GLOW past helemaal in ons straatje: vette shit maken voor leuke mensen.” De Bende vindt het helemaal leuk om die vette shit in co-creatie met andere bedrijven te maken. In dit geval: samen met Serge Offermans van het Eindhovense Interactive Matter, gespecialiseerd in interactieve software en elektronica. Ook Dick Rutte van Philips Lightning, een belangrijke partner van Glow, dacht mee.

De ontwerpers van ontwerpbureau De Bende maakten de bewegwijzering voor lichtfestival Glow
Foto: Peter van Trijen

"Mensen zijn steeds minder geïnteresseerd in spullen, en steeds meer in authentieke ervaringen"

Prototype

De aanpak van De Bende: eerst grondig onderzoeken waar de klant behoefte aan heeft en in welke context je product straks wordt gebruikt. Een creatieve oplossing bedenken en dan zo snel mogelijk een prototype ontwikkelen. Dat prototype wordt getest en voorgelegd aan de klant en vervolgens aan de hand van de testresultaten en klantfeedback verbeterd. Waarna je je weer opnieuw tot de klant wendt en gaat testen. Het resultaat in dit geval: metalen frames met daarin lasergegraveerde kunststof platen, en om die platen heen ledverlichting. Door de gravure breekt het licht en worden tekst en beeld zichtbaar.

Signing via app afstemmen op kunstwerk

De ‘borden’ zijn verbonden met internet. Hugo Nagtzaam: “De signing moet in dienst staan van de lichtkunstwerken, die vaak heel subtiel zijn. In samenspraak met de kunstenaar kunnen we ter plekke – via een app – de kleuren, effecten en ‘levendigheid’ van ons product afstemmen op het kunstwerk en de omgeving.” Het liefst wilden de makers hun borden ook op beweging in de omgeving laten reageren. “We vinden het leuk om onze producten menselijke trekjes te geven”, vertelt Nagtzaam. “Een bord kan verlegen zijn en zijn lichten dimmen als je dichterbij komt. Of misschien is het een aandachttrekker, die enorm druk gaat doen als er mensen voorbij lopen. Technisch kan het, en in onze werkplaats pakte het heel mooi uit. Maar we kwamen er al snel achter dat het op GLOW niet werkt. Daar is het altijd druk.”

Hugo Nagtzaam is industrieel productontwerper bij De Bende
Foto: Peter van Trijen

"We vinden het leuk om onze producten menselijke trekjes te geven"

Met Glow pioneert Eindhoven op het grensgebied van kunst, design en techniek
Foto: Bart van Overbeeke

Leerpuntje

De uitdagingen zaten vooral in heel praktische zaken. Zoals het wind- en waterproof maken van de borden. Nagtzaam: “We hebben alle software en elektronica in één compartimentje verwerkt. Op die manier hoefden we maar één plek volledig wind- en waterdicht te maken.” Dat ging goed, maar het gebruik van de borden tijdens de 2017-editie van GLOW leverde ook een leerpuntje op. “Als je iets wilt aanpassen of repareren, kun je er niet bij, omdat het bord bijvoorbeeld bovenin een boom hangt. In de versie waar we nu aan werken, zit dit doosje niet langer in het bord zelf, maar bij de stekker, zodat we er altijd makkelijk bij kunnen.”

Losse tekst die door een boom zweeft

Tijdens GLOW 2017 krijgen de innovatieve lichtobjecten van De Bende en Interactive Matter enthousiaste reacties. Ook de opdrachtgever is blij. “Dit laat zien dat Eindhoven zich ook hier onderscheidt op het gebied van kennis en techniek ten opzichte van andere lichtfestivals”, staat op de GLOW-website. Maar de nieuwe versie wordt nóg beter, verzekert Hugo Nagtzaam. “We hebben gemerkt dat of een bord wérkt, heel erg afhangt van waar het staat of hangt. Op de ene plek was het effect geweldig en leek het bijvoorbeeld alsof er losse tekst door een boom zweefde. Op een andere – bij een heel druk kunstwerk bijvoorbeeld – liep je er langs zonder het te zien. Daar houden we bij de volgende editie van GLOW rekening mee. De nieuwe borden kun je dan ook op allerlei verschillende manieren ophangen.”

GLOW Eindhoven: nadruk op innovatie en talentontwikkeling

Elk jaar in november – als de dagen kort zijn – vindt in Eindhoven het lichtkunstfestival GLOW plaats. De lichtstad doet dan haar naam eer aan en verandert in één groot openluchtmuseum. Een gratis looproute van zo’n zes kilometer voert langs werken van lichtkunstenaars en designers uit binnen- en buitenland. Gerenommeerde kunstenaars én jong talent, want bij GLOW ligt de nadruk op innovatie en talentontwikkeling.

Design meets high tech

Een vast onderdeel van het achtdaagse festival is GLOW Next, het resultaat van de experimentele samenwerking tussen kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers en technische bedrijven uit Brainport Eindhoven: design meets high tech.

Kijk voor meer informatie op:

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?

Andere verhalen uit het thema Vitale leefomgeving