Skip to Content
Pivot Park Oss: de bron voor nieuwe geneesmiddelen
  • Verhaal 13-10-2023

Pharma Brabant: maakindustrie van wereldformaat

3 minuten leestijd

Brabant en pharma zijn al honderd jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat begon met een medicijn voor diabetespatiënten, groeide uit tot een farmaceutische maakindustrie van formaat. De spelers waar het om draait, zijn de productielocaties van de grote pharmabedrijven wereldwijd. Stevig geworteld in deze regio vormen ze, samen met toeleveranciers, kennisinstellingen en logistieke bedrijven, het cluster Pharma Brabant. Met één gezamenlijk doel voor ogen: verschil maken in het leven van mens en dier.

Pivot Park Oss: de bron voor nieuwe geneesmiddelen

Met de ontwikkeling van insuline uit de alvleesklier van geslachte runderen en varkens (1923) en de eerste anticonceptiepil (1962) legde familiebedrijf Organon het fundament voor de farmaceutische maakindustrie in Brabant. Een robuust netwerk van producenten, toeleveranciers, kennisinstellingen en logistieke bedrijven, met een eeuw aan ervaring, kennis en innovatiekracht in pharma. De helft van alle geneesmiddelen uit Nederland komt inmiddels uit onze regio, waar samenwerking diep in het DNA verankerd zit. In Brabant zijn we het gewend om dingen samen aan te pakken. We lossen problemen op aan de keukentafel en helpen elkaar waar nodig – óók maatschappelijk tot op lokaal niveau.

'Het belang van de farmaceutische industrie in Europa is tijdens de coronapandemie nog maar eens benadrukt.'

Complete waardeketen

En juist dat co-creëren, dat ‘samen doen’, leidt tot groei en innovatie. Omdat de complete waardeketen in Brabant aanwezig is en we elkaar goed aanvullen. En omdat we met elkaar beschikken over een groot reservoir aan talent. Knappe koppen en handige handen. Van universiteiten en hogescholen in Brabant, maar ook van de mbo’s in de regio, die jonge mensen klaarstomen voor onze slimme maakindustrie. Dat een flink aantal van de top 100 pharmabedrijven wereldwijd kiest voor een vestiging in Brabant, is ook te danken aan onze koploperspositie en gunstige ligging. Heel Europa is hier binnen handbereik, wat onze regio met recht tot een hotspot maakt. “Het belang van de farmaceutische industrie in Europa is tijdens de coronapandemie nog maar eens benadrukt”, zegt Thijs Taminiau van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). “Met een sterke en veerkrachtige sector zijn we voor geneesmiddelen minder afhankelijk van buitenlandse producenten, zoals India en China. En met productiebedrijven op eigen bodem – en dan vooral in Brabant – zijn we in staat om waar nodig direct op te schalen. Ook dat maakt Pharma Brabant tot een krachtig en onderscheidend cluster.”

De productie van een anticonceptiestaafje bij Organon in Oss

Optimaliseren en verduurzamen

Als aanjager van ondernemerschap en economische groeiversneller is de BOM nauw betrokken bij Pharma Brabant. Door het cluster en de verankering hier te versterken, zijn de ogen van de pharmawereld nog meer op Brabant als pharmaregio gericht. “De lange historie van de pharma-industrie in deze regio en de keten van toeleveranciers maken het cluster uniek in zijn soort”, aldus Taminiau. “Al die bedrijven zijn in de loop van de tijd meegegroeid, en daarmee ook de kennis en innovatiekracht.”

Dat geldt ook voor de logistieke bedrijven en bouwers van laboratoria, bijvoorbeeld. Al generaties lang zijn mensen in deze regio toegewijd aan de sector en trots op wat ze doen. En altijd rijst de vraag: hoe kunnen we het productieproces nog verder optimaliseren en verduurzamen? Een hele uitdaging in een industrie die om veiligheidsredenen te maken heeft met zeer strenge wet- en regelgeving. 

'De lange historie van de pharma-industrie in deze regio en de keten van toeleveranciers maken het cluster uniek in zijn soort.'

Vasthouden van talent

Nog een uitdaging: het vasthouden van talent op zowel wo-, als hbo- en mbo-niveau. Hierbij gaat het om hoogopgeleid personeel, maar vooral ook om operators. “Zeker ook voor mbo’ers zijn er in de farmaceutische industrie mooie banen te vinden”, zegt Taminiau. “Maar omdat het mbo steeds minder populair is, komt de toestroom niet vanzelf op gang. Wil je dit soort uitdagingen aangaan, dan moet je je als sector en als cluster regionaal organiseren. En dat is precies waar Pharma Brabant voor staat: nu de krachten bundelen voor morgen.”

Het robotsysteem van het Pivot Park Screening Centre versnelt de innovatie van geneesmiddelen

Wij zijn Pharma Brabant

De volgende bedrijven maken deel uit van Pharma Brabant (in alfabetische volgorde):

  • Amgen
  • Ardena
  • Aspen
  • Bio Connection
  • Fujifilm Tilburg
  • GE Healthcare
  • MSD Animal Health
  • MSD Biotech
  • Novartis
  • Organon
  • Thermo Fisher

Feiten & cijfers

  • 50% van de Nederlandse productiewaarde in Life Sciences & Health (LSH) wordt gegenereerd in Brabant. Ofwel: € 5 miljard en 46,7% van de totale exportwaarde.
  • De regio herbergt bijna 25% van de LSH-banen in Nederland, zo’n 18.500 professionals. 
  • Brabant is verantwoordelijk voor bijna 75% van alle Nederlandse banen in de medische technologiesector en voor 40% in de farmaceutische industrie. 
  • In totaal gaat het om 1.030 Brabantse bedrijven in deze sectoren.
  • Tussen 2015 en 2021 groeide de export van LSH in Brabant met ruim 28%.
  • 90% van alle MedTech-octrooiaanvragen in Nederland komt hier vandaan.

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?