Skip to Content
Protix: Larven kweken voor duurzame voedselketen
  • Verhaal 24-10-2022

Larven kweken voor duurzame voedselketen

4 minuten leestijd

In Bergen op Zoom huist Protix, de grootste insectenkwekerij ter wereld. In grote groene kratten worden hier duizenden tonnen larven van de zwarte soldaatvlieg gekweekt. De larf van deze vlieg is namelijk rijk aan eiwit en vet en daardoor goed te gebruiken als voer voor huisdieren, varkens, kippen of vissen. Deze innovatie van Protix vervangt soja, palmolie en vismeel dat van ver moet worden aangevoerd en waarvoor tropische bossen worden gerooid. Deze innovatie van Brabantse bodem verduurzaamt de hele voedselketen en dat wordt beloond: in 2020 werd Protix verkozen tot meest innovatieve bedrijf van Nederland. “Een fantastische erkenning voor het harde werk in de afgelopen drie jaar”, aldus Elselina Battenberg, communicatiemanager bij Protix.

Protix is ontstaan vanuit de wens om het voedselsysteem terug in balans te brengen met de natuur. “Alles in de natuur is circulair en dat wilden wij ook creëren”, legt Elselina uit. “De larven van de zwarte soldaatvlieg eten reststromen uit onze voedingsindustrie en vormen vervolgens een natuurlijk voedingsmiddel voor dieren. Het laat een hele kleine ecologische voetafdruk achter en dat kunnen we over soja, palmolie of vismeel niet zeggen.” 

Nieuwe industrie in Europa
Met de komst van Protix wordt ook meteen een nieuwe industrie in Europa uit de grond gestampt. “De insectensector bestond hier nog niet, dus er zijn uitdagingen op allerlei terreinen om te overwinnen. Een grote win is de recente goedkeuring van de Europese Unie om insecteneiwitten in pluimvee- en varkensvoer te verwerken. Dit is heel goed nieuws voor de circulaire landbouw.” Deze ontwikkeling opent de deuren van de twee meest relevante diervoedermarkten van Europa voor Protix. Samen zijn deze markten goed voor 65% van de totale mengvoederproductie in Europa. Protix verwacht dat hiermee de vraag naar insecten als voer zal groeien en dat de productiecapaciteit van de sector zal toenemen. 

“We zoeken continu naar mensen en bedrijven in de agrifoodsector die ons met kennis of financiële middelen verder kunnen helpen zodat we blijven groeien.”

Brabant, agrifood hoofdstad van de wereld
Wat dat betreft zit Protix gebakken: “Brabant is de ideale locatie om ons te vestigen”, vertelt Elselina. “De Brabantse agrifoodsector is één van de beste ter wereld. De bijbehorende opleidingen staan dan ook erg goed aangeschreven. Daarnaast zijn de regionale en provinciale overheden sterk gericht op een gezonde agrifoodketen. Hier vinden we de juiste partners en werken we veel samen met universiteiten en hogescholen die ons talenten aanleveren op verschillende terreinen.” 

Ideale mix van Brabant en buitenland
Die talenten zijn een belangrijk onderdeel van het succes van Protix. “We zijn in drie jaar tijd gegroeid van dertig naar 140 mensen. Ons team bestaat voor een groot deel uit nieuwsgierige, hardwerkende Brabanders die met Protix het maximale willen bereiken. Maar er zijn ook veel collega’s die vanuit het buitenland naar Brabant zijn verhuisd om bij Protix te kunnen werken. Die combinatie maakt Protix heel erg sterk”, aldus Elselina.

Brabant als key-succesfactor
De komende jaren blijft Protix innoveren en groeien. “Binnen enkele jaren willen we ook fabrieken opstarten op andere locaties”, legt Elselina uit. “Maar waar we ons ook vestigen, Brabant is en blijft onze key-succesfactor. De agrifoodsector is hier zó sterk ontwikkeld, nergens ter wereld vind je zo’n rijke voorziening in kennis, kunde en mogelijkheden.” 

 

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?

Andere verhalen uit het thema Duurzame voedselsystemen en Campagne #inBrabant