Skip to Content
Evoluon Eindhoven
  • Verhaal 27-08-2023

Eindhoven: de slimme stad

5 minuten leestijd

Eindhoven staat als hart van de Brainport regio voor technologie, design en kennis. De grootste stad van Brabant werd – letterlijk en figuurlijk – groot dankzij Philips. Inmiddels heeft Eindhoven zich een nieuwe identiteit aangemeten: die van de meest menselijke innovatieve stad. Een stad met menselijke maat, die haar inwoners onderdeel maakt van de stedelijke ontwikkelingen.

Op het internationale speelveld van creatieve technologische innovatie blijft Eindhoven een belangrijke speler. Daarnaast wil de stad iedereen laten meeprofiteren van de economische welvaart die daaruit voortkomt. Door bewoners met elkaar te verbinden voor de verduurzaming van hun leefomgeving. Door duurzaam toerisme te omarmen als het nieuwe normaal. Door creatieve vernieuwers uit alle windstreken te koppelen aan maatschappelijke vraagstukken. Door partners van expats via uitwisselingsprogramma’s te verbinden aan inwoners. Door designprofessionals te betrekken bij de transformatie van de stad.

Van Philips tot Brainport

Dat Eindhoven een stad van aanpakkers is, is wel duidelijk. Nieuwe ontwikkelingen in technologie, design, creativiteit, innovatie en kennis buitelen er over elkaar heen. Dankzij de samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven. De industriestad van weleer met Philips als boegbeeld vond zichzelf opnieuw uit met Brainport Eindhoven: een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat, waar het ook nog eens goed wonen en leven is. Hier komen de meest geavanceerde machines, producten en innovaties vandaan, die bijdragen aan de uitdagingen van morgen. De High Tech Campus, hightechbedrijf ASML en de Brainport Industries Campus zijn hotspots voor (internationale) bedrijven en onderwijsinstellingen.

Blob Eindhoven
Foto: Marc Bolsius

Rauw randje

Tegelijkertijd heeft Eindhoven als designstad oog voor de esthetische kant van het bestaan. De Dutch Design Academy en de Dutch Design Week (DDW) – het grootste designevent van Noord-Europa met ruim 120 locaties – zijn een internationaal begrip. Met Strijp-S, het voormalige Philipsterrein, als het creatieve centrum van Eindhoven en de thuisbasis van DDW. Het compleet herontwikkelde gebied is een vernieuwend stuk stad geworden, met nog altijd een rauw randje. De oude fabriekspanden zijn getransformeerd tot creatieve werkplekken en hippe winkels en restaurants. Op steenworp afstand, in de keramische werkplaats van Philips, huist Piet Hein Eek, een van Nederlands bekendste ontwerpers.

Cultuur snuiven

Kunst en cultuur zijn ook volop te snuiven in het Van Abbemuseum, MU Hybrid Art House en tijdens lichtfestival Glow bijvoorbeeld. Fietsend of wandelend de stad ontdekken, lekker shoppen in de binnenstad, heerlijk eten in een van de vele restaurants en het nachtleven induiken: ook dat kan naar hartenlust in Eindhoven.

Philipsmuseum Eindhoven
Foto: Marc Bolsius

Feiten en cijfers

  • Aantal inwoners: > 240.000
  • Bijnaam: Lichtstad (te danken aan de luciferindustrie in de negentiende eeuw).
  • Carnavalsnaam: Lampegat
  • Stadsrechten sinds: 1232
  • Trefwoorden: creatief, innovatief, samen
  • Belangrijkste blikvanger: Lichttoren in combinatie met de Blob (Binary Large OBject, het entreegebouw van het complex naast de Lichttoren)
  • Bekende Eindhovenaren: Armand (popmuzikant), Leo de Bever (architect), Jeroen Dijsselbloem (oud-minister, nu burgemeester Eindhoven), Rudi Fuchs (kunsthistoricus), Paul Haarhuis (oud-tennisser), Peter Koelewijn (zanger), Frits Philips (ondernemer), Frits Spits (radiomaker), Lucille Werner (tv-presentatrice)

Meer informatie

Kopieer de tekst van dit verhaal

Met één druk op de knop kopieer je gratis de volledige tekst van dit verhaal

Deze pagina delen

Ken je anderen die deze pagina ook kunnen waarderen?